A legtöbb fiatal (vagy kevésbé fiatal) fejében megfordul legalább egyszer, hogy összepakol, és elutazik egy távoli, egzotikus országba, ahol várják a kalandok, az idegen kultúra és az érdekes emberek. Egy olyan helyre, ahol nemcsak az élet, hanem a munka is izgalmas.

Ezt az álmot Magyarországról is egyre többen valósítják meg: ők azok a nemzetközi önkéntesek, akik hosszabb-rövidebb időre hátrahagyják életük addigi részét, hogy belevágjanak egy teljesen más  életformába.

Nemzetközi önkéntesként olyan élményeket és tapasztalatokat szerezhetsz, amelyek gyakran megváltoztatják egész addigi életedet, világlátásodat. Sokat utazhatsz, gyönyörű helyekre juthatsz el, érdekes emberekkel ismerkedhetsz meg. Ráadásul hasznos munkát végzel, miközben saját idődet és lelkesedésedet fordítod arra, hogy segítséget nyújtsál a hátrányosabb helyzetben lévő országok társadalmainak. Hihetetlen jó érzés azt látni, hogy erőfeszítéseidnek megvan az eredménye, segítségeddel – ha kis mértékben is –  észrevehető változást tudsz elérni.

Önkéntesnek lenni éppen ezért sokkal több, mint egy nagy kaland: komoly felelősség is, hiszen a fejlődő országok sokkal kevésbé tudják önerőből megoldani nehézségeiket, nagy szükségük van külső segítségre, többek között lelkes, hozzáértő és tenniakaró magyar önkéntesekre.

Sokan azonban a szükséges ismeretek nélkül vágnak neki a kihívásnak. Az otthontól távol, idegen kulturális, éghajlati, fizikai viszonyok és körülmények között élni és dolgozni nem könnyű feladat, számos nehézséggel és problémával kell folyamatosan megküzdeni. Külön örömöt jelent, hogy a legtöbben így is sikerekkel tele, hasznos szakmai munkát végezve térnek haza.

Most induló blogunknak az a célja, hogy saját élményeken és tapasztalatokon keresztül bemutassa a nemzetközi önkéntesség világát, megismertesse a leendő önkénteseket a rájuk váró lehetőséggel és kihívásokkal.

Ugyanakkor a társadalom szélesebb köre számára is szeretnénk bemutatni az önkéntesség szerepét, hazai és nemzetközi jelentőségét, hiszen valószínűleg az egész magyar társadalom gazdagodik azáltal, hogy nemzetközi önkénteseink részt vállalnak a rászoruló, fejlődő társadalmak nehézségeinek leküzdésében.

A blog szerkesztői és szerzői szintén önkéntesek (terveink szerint egy későbbi posztban fogunk külön bemutatkozni), akik hosszabb-rövidebb időt töltöttek nemzetközi önkéntesként különböző országokban, így nyugodtan tegyétek fel az önkéntességgel kapcsolatos kérdéseiteket akkor is, ha azok esetleg nem pont az adott poszt témájához illeszkednek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesen.blog.hu/api/trackback/id/tr904853928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása